SABOTERENDE ANGST

Saboterende angst Terwijl "normale" angst nuttig is, kan "abnormale" angst ons gedrag zodanig beïnvloeden dat we soms bepaalde situaties, die in feite ongevaarlijk zijn, gaan mijden of ontvluchten. Is dit gedrag gekoppeld aan een hevige en aanhoudende vrees voor specifieke situaties, dingen of mensen dan spreken we van een fobie.

Zo kan men bij contacten met anderen, dermate verlegen, onhandig of vol schaamte zijn, dat een totale verkramping ontstaat. Een aantal fobieën bij elkaar zorgt tezamen voor een algemene of "vrij flotterende angst", waarvan de bron voor de persoon zelf vaag en onbekend blijft.

Maar ook "normale" angst, zoals die verbonden aan een ziekte, kan een ondermijnende werking hebben. Denk aan een hartaanval die voor het eerst optreedt of aan kanker die zich langzaam ontwikkelt. Terwijl de angst dat er op een eerste hartinfarct meer zullen volgen begrijpelijk is, kan deze het ziekteverloop ongunstig beïnvloeden. Bij een voortschrijdende aandoening als kanker heeft angst eveneens een schadelijke uitwerking.

Concluderend kan worden gesteld dat het er niet om gaat of uw angst "abnormaal" of "normaal" is om er wat aan te doen. Wat telt is of u er onder lijdt en schade van ondervindt. In deze gevallen is het raadzaam dat u zich wendt tot een Mental Coach, psychiater of huisarts waar u vertrouwen in hebt.