We spreken van angststoornissen.
Deze zijn te onderscheiden in de volgende categorieën:

1. Paniekstoornis met agorafobie.
2. Paniekstoornis zonder agorafobie.
3. Agorafobie zonder een geschiedenis van paniekaanvallen.
4. Sociale fobie.
5. Enkelvoudige fobie (bijvoorbeeld, spinnen).
6. Obsessief compulsieve stoornis (Dwangneurose).
7. Post traumatische stress stoornis (na een ernstige trauma).
8. Gegeneraliseerde angststoornis.

Wanneer we hierover spreken, dient er sprake te zijn van irrationele en buitensporige angst, of van tobben, vermij dingsgedrag of verhoogde prikkelbaarheid, die niet zijn toe te schrijven aan een psychotische stoornis (waarbij het contact met de realiteit verloren is gegaan). Daarnaast dienen lichamelijke oorzaken van angst te zijn uitgesloten. Wanneer deze kenmerken aanwezig zijn, spreken we van een angststoornis.

Angst... iedereen heeft angst, "normale" angst.
Normaliter is angst een aanpassingsreactie op een uitzonderlijke situatie of gebeurtenis die u als naar of "pijnlijk" ervaart, zoals b.v. een sterfgeval of een echtscheiding.

Iemand die nooit angst voelt, toont een zekere mate van ongevoeligheid tegenover anderen en zichzelf. Het zal hem/haar ook enigermate ontbreken aan enerzijds daadkracht en prestatievermogen en anderzijds aan voorzichtigheid en bedachtzaamheid.
Angst brengt lichaam en geest in staat van paraatheid om een gevaar, echt of denkbeeldig, het hoofd te bieden.

Maar angst of spanning kan soms zo "abnormaal" hevig en langdurig zijn dat ze gepaard gaat met lichamelijke klachten, die een bevredigend functioneren bemoeilijken of onmogelijk maken. Indien de angst buitensporig is en uw functioneren in de weg staat, is hulp van een arts of Mental Coaching aan te bevelen.