Enkelvoudige fobieDeze fobieën, en dat zijn er vele verschillende, worden gekenmerkt door een aanhoudende en irrationele angst voor een bepaald object of situatie, waarbij er een drang bestaat de objecten of situaties te vermijden. Meer dan 200 fobieën zijn beschreven.

Zelfs het getal van 275 ben ik tegen gekomen. Enkele voorbeelden zijn:

hoogtevrees.
engtevrees (claustrofobie)
tandartsfobie.
spinnenfobie.
slangenfobie.
slikfobie.
bloedfobie.
angst voor boeken (bibliofobie).
angst voor geld (chrematofobie).
angst voor stelen (kleptofobie).
angst voor het huwelijk (gamofobie).
etc.


Angst voor moeilijk wetenschappelijk taalgebruik wordt uitgedrukt door hellenofobie. U ziet men kan eigenlijk voor alles wel angstig zijn, zelfs voor de woorden die we gebruiken.

Bij het zien van plaatjes, foto's en film of het zich begeven in de gevreesde situatie kan een angstreactie optreden. Men zal de drang voelen de situatie te vermijden. Heel vaak is dit ook mogelijk en zal het nauwelijks leiden tot veel hinder. Soms echter kan een en ander erg hinder- lijk worden, bv. in beroepsmatige situaties- Wanneer U bv. normaliter op steigers werkt en hoogtevrees krijgt, kan dat knap lastig worden en betekenen dat het werk niet meer uitgeoefend kan worden. Of U bent een gevierde sales-manager die kampt met vliegangst en Uw buitenlandse reizen niet meer kan maken. Zo zijn er legio voorbeelden te verzinnen, waarin een fobie een belemmerende rol speelt.

Enkelvoudige fobieën komen erg veel voor, vooral voor dieren, zoals spinnen, ook heel lastig als U een alleenwonend iemand bent en zich een grote spin in de slaapkamer bevindt.
Deze angst was onlangs te overwinnen in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam, waarbij men aan het eind van de "therapie" zelfs de gevreesde vogelspin zou kunnen vasthouden.
Vaak is het vermijden van de gevreesde objecten en situaties goed mogelijk en zal u niet snel geneigd zijn daarvoor hulp te zoeken. Wanneer u vliegangst heeft, kunt u altijd een andere bestemming van de vakantie kiezen, met de auto als vervoermiddel etc.

Het zien van plaatjes van de gevreesde situaties en objecten kan de angst ook vaak al oproepen. Dit gegeven wordt bij de behandeling ook gebruikt.