WAT IS HYPERVENTILATIE?


Ademhalen staat voor leven en wie zijn ademhaling beheerst die beheerst zijn leven.
Zonder er bij stil te staan eigenen we ons de benodigde hoe veelheid lucht toe; weinig als we slapen, veel als we een inspanning leveren.
Althans, zo gaat het bij de meeste mensen.

Maar er is ook een hele grote groep bij wie de ademhaling een eigen leven is gaan leiden en niet meer in het gareel te krijgen is. Het sein staat dan op groen voor hyperventilatie.

Wie het gevoel heeft geen kant op te kunnen, of bang is voort durend te falen, wie geen raad weet met boosheid en agressie of niet kan praten over verdrietige gebeurtenissen kan zich niet alleen in figuurlijke zin verstikt voelen, maar soms ook letterlijk. De ademhaling zoekt een manier om lucht te geven aan deze - misschien nog half verborgen - onlustgevoelens.

In nogal wat gevallen komen spanningen er via een omweg uit, bijvoorbeeld in de vorm van lichamelijke klachten. Krijgt de een in zo'n geval maagpijn, een ander zal geveld worden door migraine en een derde zal ademhalingsproblemen krijgen. Men gaat overmatig zuchten, te diep ademhalen of juist kort en hoog (borst) ademen. Ook kan het voorkomen dat de uitademing te kort is. Het zijn allemaal varianten die leiden tot een verstoring van de luchthuishouding in het lichaam. Een te diepe of te snelle ademhaling neemt de spanningen niet weg. Sterker nog: het lichaam komt er tegen in opstand en gaat allerlei vervelende verschijnselen vertonen die vaak het begin zijn van een lange lijdensweg.

HYPERVENTILATIE: Een ingewikkeld verschijnsel.

Hyperventilatie manifesteert zich in vele gedaanten en dat maakt het tot een ingewikkeld verschijnsel. Het meest bekend is de acute hyperventilatieaanval die ver dacht veel doet denken aan een hartinfarct; men trekt wit weg, het hart slaat op hol, men krijgt last van duizelingen, druk op de borst, benauwd gevoel, gevoel van echte ademnood en vaak ook pijn in de bovenarmen (vooral de linkerarm).

Na een dergelijke aanval zijn de meeste mensen die dit over komt volledig van de kaart.

Een veel grotere groep mensen lijdt echter aan de beruchte chronische vorm van hyperventilatie. Zij worden niet overvallen door een grote hyperventilatieaan val, maar ze gaan voortdurend gebukt onder een algeheel malai se-gevoel en worden geconfronteerd met steeds weer andere lichamelijke klachten.

Tintelende vingers, prikkelende vingers, duizelingen, zweten, trillen, etc.

Er zijn zo'n tweehonderd klachten bekend van chronische hyperventilatie!
Lusteloosheid en slaapstoornissen komen zeer vaak voor en ook geheugenverlies en concentratiestoornissen worden regelmatig gemeld.
Vaak hebben mensen met hyperventilatie het gevoel dat ze verkrampt zijn of dat ze een band om het hoofd hebben.
Het is juist deze vorm van hyperventilatie die vaak door de artsen over het hoofd wordt gezien of door de omstanders als gezeur en aanstellerij wordt afgedaan.

Het moment waarop hyperventilatie de kop opsteekt verschilt van persoon tot persoon.
Krijgt de een het als de spanning te groot wordt, een ander gaat juist hyperventileren als hij/zij weer ontspannen is (plotseling overvallen worden tijdens ontspannen situaties).
Helemaal moeilijk te verklaren is de hyperventilatie die optreedt als de persoon na een moeilijke periode denkt weer greep op het leven te hebben.
Dit fenomeen is een ontlading van de spanningen die de persoon niet heeft gehad tijdens de periode van grote spanningen. Vaak heeft de persoon weer zijn/haar draai gevonden en laat het lichaam het toe om te ontladen. Vaak gaan mensen dan zoeken naar de oorzaak in het heden, terwijl de oorzaak in het verleden zit. Een uitgebreid onderzoeksgesprek door een psycholoog of psychiater kan hierbij een oplossing bieden.

Veel mensen die contact met mij opnemen hebben er helemaal geen idee van dat hun klachten te maken hebben met een ver keerde ademhaling. Men blijkt soms al jarenlang te tobben met allerlei vage lichamelijke klachten en heeft al vaak het hele medische circuit doorlopen en iedere keer weer te horen gekregen niets te mankeren.

Niet alleen cliŽnten, ook veel huisartsen en specialisten zijn geneigd de oorzaak van de klachten in de medische hoek te zoeken (somatiseren).

De meeste mensen krijgen wel te horen dat ze nerveus zijn, maar er wordt zelden gezegd dat er sprake is van hyperventilatie. Toch is er ook een grote groep mensen die weet dat hun klach ten met hyperventilatie te maken hebben. Ze weten ook dat dit veroorzaakt wordt door een verkeerde ademhaling.

Alleen "HOE" er af te komen, dat is ze niet bekend.

Hier zijn gespecialiseerde technieken nodig, zoals de zeer effectieve "BENJAMINMETHODE". Met deze methode worden de mensen weer meester over hun eigen ademhaling, dus over hun gevoel en daardoor over de kwaliteit van het leven waar het tenslotte allemaal om gaat.....

Toch zal er ook aan de onderliggende spanningen gewerkt moeten worden om weer geheel in harmonie met jezelf te komen.